tisdag 4 februari 2014

Vitlöken och vad den gör för nytta.

Vitlök innehåller rikligt med antioxidanter, vitamin A, B1, B2, B6, B12, C, D och E, samt mineralerna kalcium, koppar, järn, mangan, fosfor, kalium och selen.vitlök4
Den renar blodet, och upprätthåller en hälsosam bakterieflora i magen. vitlöken hjälper också att hålla kolesterolen nere, den håller ådror rena från plack, den stimulerar lever, galla och matsmältning.
Eftersom vitlöken är antiseptisk och antibiotisk så hämmar den tillväxten av virus och bakterier, vilket kan vara till nytta vid förkylning.
Några befolkningsstudier visar att folk som äter mycket vitlök löper mindre risk för cancer i framför allt magsäck, tjocktarm och prostata.
Så varför inte börja äta vitlök redan idag?
Själv äter jag mycket inlagd vitlök och tycker att det är jätte gott.
Vitlök i dressing.
1 tsk dijonsenapvinägrett
½ dl basilika- och vitlöksvinäger
½ dl olivolja med citronsmak
1 dl rapsolja
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk pesto på burk
Salt – kan uteslutas
Pressad vitlök
Vitlök kan också med fördel användas vid diarré.
Gör då så här:
Koka 5 st vitlöksklyftor i ca 15 min.
Kasta ut vitlöken och häll upp vattnet i en mugg.
Tillsätt citron och honung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...