söndag 5 januari 2014

Ät dig till mindre mensvärk

Mensvärk beror på sammandragningar och kramper i livmoderns muskulatur, som stimuleras av det hormonliknande ämnet prostaglandin. Genom att lägga om din kost kan du påverka prostaglandinet och därmed minska värken. Dessutom finns andra livsmedel som hjälper musklerna att slappna av, vilket också kan påverka livmodersmuskeln positivt.
Jag har svaren på hur din kost kan hjälpa till att lindra din mensvärk. Sluta proppa i dig onödiga värktabletter och hjälp din kropp på naturlig väg i stället.

Värme kan lindra mensvärk


Ananas
Mensvärk orsakas av att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan. Ananas innehåller enzymet bromelain som motverkar prostaglandiner, som annars bidrar till inflammation och ledvärk. Bromelain sägs därför ha en anti-inflammatorisk verkan och hjälper livmodersmuskeln att slappna av, vilket dämpar mensvärken.

Ha lite ananas hemma när du ska få mens


Broccoli 
Broccoli innehåller en stor mängd mängd magnesium, som även kallas ”naturens lugnande medel” eftersom det är väsentligt för att nerver och muskler skall fungera effektivt. En av dess viktigare funktioner är att få musklerna att slappna av efter hopdragning.

Broccoli lindrar mensvärk


Hallon 
Hallon innehåller mycket fibrer, vilket lindrar mensvärken genom att hjälpa kroppen att behållen en sund hormonbalans. Fibrer rensar matsmältningssystemet och hjälper till att eliminera slaggprodukter ur kroppen. När hormonen östrogen och progesteron har används av det reproduktiva systemet bearbetas de av levern för att sedan åka ur kroppen när vi behöver göra nummer två. Om vi inte regelbundet går på toaletten kommer hormonen stanna i kroppen, och börja verka på livmoder, äggstockar och hjärna. Denna process orsakar obalans i menscykeln och kan ge värk. Därför är det viktigt att äta fibrer så att du ständigt rensar ut de störande ämnena.

Hallon mot mensvärk


Ägg 
Ägg är fullt med omega-3 fetter (lineolic syra). Linoleic syra är en hälsosam fettsyra som hjälper livmodermuskeln att slappna av genom att fungera anti-inflammatoriskt. Andra livsmedel som innehåller linoleic syra är lax, tonfisk, romansallad och valnötter.


Ägg mot mensvärk


Spenat 
Spenat är rikt på kalcium, vilket förhindrar menskramper genom att hjälpa kroppen att upprätthålla en naturlig muskelspänning. Kalciumbrist kan leda mensvärk och vätskeretention (du kissar på dig). Andra livsmedel som innehåller kalcium är bönor, mandlar och grönkål.

Spenat mot mensvärk


Pumpafrön 
En handfull pumpafrön ger en god dos av zink, vilket kan minska kramp. Andra zinkkällor är skaldjur och baljväxter. Frön och nötter innehåller även vitamin E, vilket kan bidra till att minska inflammation.

Pumpafrön mot mensvärk


Ät inte! 
Ett av de bästa knepen att undvika mensvärk är att äta mindre måltider oftare för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Undvik också mycket rött kött och mejeriprodukter eftersom de ökar risken för kramper då de främjar produktionen av prostaglandiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...